Wykonanie
Ostatnio, chyba ze dwa wpisy temu, zamieściłem przepis na mój ulubiony
sos czosnkowy . Bo pisałem, że pewnie
będę często teraz wciągał jakieś wiosenno-letnie przekąski z tym sosem, które być może
będę tu opisywał i żeby za każdym razem nie pisać jak się ten sos robi to będzie przepis w osobnym
poście i z głowy :)I właśnie pomyślałem, że identycznie zrobię z
sosem beszamelowym, też z pewnością nie raz
będę jeszcze po niego sięgał. Zamiast za każdym razem pisać jak zrobić to tylko linka do tego wpisu
będę zamieszczał. A beszamel jest prosty i doskonały, niektóre potrawy nie mogą się bez niego obejść. Np. taki
kalafior pod beszamelem, mmmmmm! Niech no ja tylko upoluję w sklepie
kalafiora jakiegoś :)2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennejok. 300 ml
mleka1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól,
pieprzOd razu na wstępie: ilość
mleka zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Na przykład do
mięs warto
mieć nieco rzadszy sos, a jeśli chcemy posmarować nim pizzę (taaaak, chcemy, przepis wkrótce) to przyda się troszkę gęstszy. Te powyższe proporcje są na taki w miarę gęsty sos do pizzy.Najpierw rozpuszczamy na patelni
masło. Jak się rozpuści to dosypujemy
mąkę i mieszamy dotąd aż
masło idealnie połączy się z
mąką. Idealnie, bez ani jednej grudki. To ważne! I dopiero wtedy dolewamy
mleko,
potem gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz.Na maleńkim ogniu cały czas mieszać, aż sos
zrobi się gęsty.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)