ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z sosem parmezanowym

Fasolka szparagowa z sosem parmezanowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię fasolkę szparagową. Lubię ją za jej smak, różnorodność zastosowań oraz za piękny zielony kolor. Czuje, że to jest to czego potrzebuję, zwłaszcza zimą - przebłysk zieleni. Nawet, jeśli jest on tylko na talerzu. Polecam ten smaczny sposób na fasolkę w delikatnym sosie, która urozmaici nie tylko zimowe obiady.
Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli. ( Dla 2 osób do obiadu używam zazwyczaj ok 30. dag fasoli).
Kiedy już będzie gotowa - odcedzić, zachowując 100-150 ml wody, w której się gotowała.
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
100 ml wody z fasoli
100 ml mleka
1 łyżka utartego drobno parmezanu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
czarny świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
W rondlu rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Dodać wodę wraz z mlekiem, wymieszać. Dodać 1 łyżkę tartego parmezanu oraz szczyptę gałki muszkatołowej, czarny pieprz i sól do smaku. Fasolkę dodać do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/01/Fasolka-szparagowa-z-sosem-parmezanowym.html