Wykonanie
Bardzo lubię
fasolkę szparagową. Lubię ją za jej smak, różnorodność zastosowań oraz za piękny zielony kolor. Czuje, że to jest to czego potrzebuję, zwłaszcza zimą - przebłysk zieleni. Nawet, jeśli jest on tylko na talerzu. Polecam ten smaczny sposób na
fasolkę w delikatnym sosie, która urozmaici nie tylko zimowe obiady.
Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem
cukru i
soli. ( Dla 2 osób do obiadu używam zazwyczaj ok 30. dag
fasoli).Kiedy już będzie gotowa - odcedzić, zachowując 100-150 ml
wody, w której się gotowała.Sos:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej100 ml
wody z
fasoli100 ml
mleka1 łyżka utartego drobno
parmezanuszczypta tartej
gałki muszkatołowejczarny świeżo zmielony
pieprz i
sól do smaku.W rondlu rozpuścić 1 łyżkę
masła. Dodać 1 łyżkę
mąki pszennej, wymieszać. Dodać
wodę wraz z
mlekiem, wymieszać. Dodać 1 łyżkę tartego
parmezanu oraz szczyptę
gałki muszkatołowej,
czarny pieprz i
sól do smaku.
Fasolkę dodać do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.