Poziom trudnościSos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek – z drobiu, ryb, cielęciny oraz warzyw.Porcja na 1 i ½ szklanki sosuSkładniki:40 g masła20 g mąki pszennej200 ml mlekaszczypta soliszczypta pieprzuszczypta gałki muszkatołowej100 g śmietany 18% (połowa małego kubka)½ szklanki startego drobno sera cheddar3 łyżki startego drobno parmezanuSposób przygotowania:W rondelku rozpuścić masło.Jak tylko całe masło będzie płynne dodać mąkę i zmieszać wszystko drucianą rózgą, tak aby nie było grudek.Teraz trzeba szybko wlać mleko.Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura osiągnie konsystencję budyniu. Dodać śmietanę, oba sery i mieszać, aż krem zrobi się gładki. Zdjąć rondel z ognia i dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sos jest gotowy.Smacznego!