Wykonanie
Poziom trudnościQuiche (czytaj: kisz) z
grzybami i
dynią to pyszne danie, które przygotujecie w domu bez problemu. Do przygotowania tej potrawy można użyć różnych składników; warzyw,
wędlin serów,
grzybów – ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Ja skorzystałam z dobrodziejstw mojej działki (
dynia,
pomidorki) i okolicznych łąk (kanie), ale zamiast kani można użyć innych dostępnych w danym czasie
grzybów (rydzów lub boczniaków). Niezależnie od wykorzystanych składników, ten wytrawny placek powinien być zawsze wyrazisty w smaku. Placek jest tak samo dobry zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień, ważne żeby podawać go na ciepło. Na blogu znajdziecie również przepis na włoską, wytrawną tartę .Porcja na okrągłą formę o średnicy 28 cmSkładniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1
jajko1 płaska łyżeczka
soliNadzienie:400 g
śmietany 18%3
jajka1 płaska łyżeczka
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu½ łyżeczki świeżo utartej
gałki muszkatołowej3 – 4 kanie (rydze, boczniaki)1 łyżka
masła150 g dyni hokkaido25 – 30
pomidorków koktajlowych
ser parmezanSposób przygotowania:
Mąkę, posiekane nożem
masło,
jajko i
sól szybko zagnieść przy pomocy robota lub ręcznie, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schować na 30 minut do lodówki.W tym czasie przygotować nadzienie. W misce wymieszać razem
śmietanę,
jajka,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową, odstawić.
Dynię oczyścić z pestek (nie obierać, skóra dyni hokkaido jest miękka), pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (góra-dół). Ciasto wyjąć z lodówki.Wykleić
ciastem formę do tarty razem z brzegami, dno ponakłuwać widelcem.Blachę z
ciastem oraz blaszkę z pokrojoną
dynią wstawić do piekarnika na 15 minut.
Grzyby (kanie) delikatnie przyprawić od strony blaszek, pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą na 6 części) i usmażyć po obu stronach na
maśle, odłożyć.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.Na ciasto ułożyć kilka kawałków kani, na to wylać ½ mieszanki
śmietanowo – jajecznej. Teraz rozłożyć pieczoną
dynię i kolejną warstwę kawałków kani, na to drugą połowę mieszanki.Na koniec, na wierzchu ułożyć
pomidorki przecięciem do góry.Całość porządnie oprószyć utartym na tarce drobnych oczkach. Quiche z
grzybami najlepiej smakuje na gorąco.Quiche wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie tartę wyjąć na blat i zostawić na 10 minut do stężenia.Podawać na gorąco.Smacznego!