Wykonanie
Gdy wstaję rano i widzę słońce po chłodnym dniu myślę jedno. Dzięki Bogu! Nie jest zabawnie spędzać lato w pomieszczeniu. Dlatego dziś, korzystając z ładnej pogody, wyszliśmy z Piotrkiem z domu o 9 a wróciliśmy o 13. Zaliczając wizytę na targu i na placu zabaw. Szybki obiad i trochę sprzątania bo remont jeszcze "majaczy" po kątach. Na targu kupiliśmy
szpinak. A mój mąż nie lubi
szpinaku.. Twierdzi że jest bez smaku. Tylko że w ogóle mnie to nie przekonuje. Staram się go przygotować w taki sposób żeby po prostu wszystkim smakowało. I udało się. Chłopcy zadowoleni:) Obaj! Użyłam
pomidorów z puszki ale możecie użyć świeżyć i ułożyć je na
szpinaku pokrojone w plastry.
Składniki:250 g
ziemniaków300 g
świeżego szpinakupuszka
pomidorów3 łyżki
śmietany 18%1 duże
jajkosólpieprzgałka muszkatołowałyżeczka
masładwa ząbki
czosnkuWykonanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj przez kilka minut. Tak aby pozostały jeszcze lekko twarde. Pokrój je w plastry i rozłóż na dnie formy do zapiekania.
Szpinak dokładnie umyj i oderwij łodygi. Większe liście porwij na mniejsze. Na patelni rozpuść
masło i wrzuć
szpinak. Gdy zmniejszy objętość dodaj drobno pokrojony
czosnek. Dodaj łyżkę
śmietany, przypraw
solą,
pieprzem i gałką. Wymieszaj całość. Ułóż
szpinak na ziemniakach.
Pomidory rozdrobnij widelcem. Polej nimi
ziemniaki. Wymiesza 2 łyżki
śmietany z
jajkiem. Przypraw
solą i
pieprzem. Polej masą warzywa. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25- 30 minut.Smacznego!