Wykonanie
W pewną leniwą niedzielę, gdy lodówka była pusta, a nie chciało nam się stać godzinami przy garach postanowiliśmy pójść na łatwiznę. Najbardziej pracochłonnym etapem tej zapiekanki jest obranie
ziemniaków z łupinek. Może nie wygląda zbył efektownie, ale na szczęście królowa brytyjska przychodzi do nas dopiero w następną niedzielę :)Potrzebujemy:1 kg
ziemniaków500 g
świeżego szpinaku umytego i osuszonego200 g gorgonzoli400 g
śmietany 18%2 ząbki
czosnkugałka muszkatołowapieprz,
sólok. 4 łyżki startego
parmezanu50 g
masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach, a następnie obieramy z łupinek i kroimy w plastry. W misce mieszamy
śmietanę z gorgonzolą. Dodajemy rozgnieciony
czosnek (przez praskę). Sos doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
ziemniaki,
szpinak, sos,
ziemniaki,
szpinak, sos. Wierzch posypujemy startym
parmezanem i kawałeczkami
masła. Pieczemy 40 minut.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)