Wykonanie
Jeżeli tak samo jak ja, kochacie
makaron – docenicie ten przepis 🙂 Delikatny i kremowy sos z
parmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony
szpinak, aby danie prezentowało się bardziej „na bogato” 🙂 Spróbujcie!Zobaczcie też:
Makaron spaghetti carbonaraPorcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładniki250 ml słodkiej
śmietanki 18%garść
parmezanu2 garście
szpinaku2 ząbki
czosnkułyżeczka
gałki muszkatołowejłyżeczka
soku z cytrynyłyżka
masłasól i
pieprz do smaku250 g
makaronuPrzepis1Na początku przygotowujemy
szpinak.
Masło rozpuszczamy na patelni i wkładamy na nią posiekany
czosnek oraz liście
szpinaku. Kiedy
szpinak straci swoją objętość, doprawiamy całość
gałką muszkatołową,
sokiem z cytryny,
solą oraz
pieprzem.2Na drugiej patelni podgrzewamy
śmietankę. Kiedy się zagotuje dodajemy starty
parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się
sera.3Sos dodajemy do
szpinaku i mieszamy z ugotowanym
makaronem - jeżeli zobaczycie, że
sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek
wody z gotowanego
makaronu.PoradyTo danie można przyrządzić także bez
szpinaku, bądź z jego zamiennikami, np.
jarmużem.