Wykonanie
Przegrzebki, mało kto je jadł, smak mało znany, każdy o nich wie i nie każdy ma okazję je przygotować. Dzięki warsztatom z Twój Kucharz miałam tę przyjemność zarówno przygotować je, jak i degustować. Z dodatkiem oryginalnego chorizo i
szpinaku z
czosnkiem - pychota! Smak i konsystencja przegrzebek były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, czasem rzadko dostępne potrawy są przereklamowane, na pewno nie dotyczy to przegrzebek. Warto spróbować ich jeszcze raz, aby nie zapomnieć smaku :)Składniki dla 3 osób:przegrzebki - 9 sztuk
szpiank świeży lub mrożony - 300 gram
masło - 2 płaskie łyżki
czosnek - 1 ząbekchorizo - 3 grube plastry
cytrynasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowania:Na rozgrzane
masło wrzucamy
czosnek, po lekkim przysmażeniu dodajemy
szpinak, przyprawiamy
solą,
pieprzem i startą gałką. Na drugiej patelni dodajemy
masło, smażymy przegrzebki z obu stron do uzyskania białego koloru i przyrumienia, następnie na tej samej patelni krótko przysmażamy kawałki chorizo. Podajemy z plastrem
cytryny. Smacznego :)