ßßß Cookit - przepis na Przegrzebki z chorizo i szpinakiem

Przegrzebki z chorizo i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Przegrzebki, mało kto je jadł, smak mało znany, każdy o nich wie i nie każdy ma okazję je przygotować. Dzięki warsztatom z Twój Kucharz miałam tę przyjemność zarówno przygotować je, jak i degustować. Z dodatkiem oryginalnego chorizo i szpinaku z czosnkiem - pychota! Smak i konsystencja przegrzebek były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, czasem rzadko dostępne potrawy są przereklamowane, na pewno nie dotyczy to przegrzebek. Warto spróbować ich jeszcze raz, aby nie zapomnieć smaku :)
Składniki dla 3 osób:
przegrzebki - 9 sztuk
szpiank świeży lub mrożony - 300 gram
masło - 2 płaskie łyżki
czosnek - 1 ząbek
chorizo - 3 grube plastry
cytryna
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, po lekkim przysmażeniu dodajemy szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem i startą gałką. Na drugiej patelni dodajemy masło, smażymy przegrzebki z obu stron do uzyskania białego koloru i przyrumienia, następnie na tej samej patelni krótko przysmażamy kawałki chorizo. Podajemy z plastrem cytryny. Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/08/przegrzebki-z-chorizo-i-szpinakiem.html