Wykonanie
Składniki:-8 placków naleśnikowych-jedna okrągła
mozzarella-
świeży szpinak ( objętość około 3/4 reklamówki jednorazowej )-3 łyżki
masła-
sól,
pieprz-szczypta mielonej
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Liście
szpinaku czyścimy i dusimy na
maśle z dodatkiem
soli i
pieprzu z
gałką muszkatołową.
Szpinak bardzo redukuje swoją objętość.
Mozzarelle kroimy na plastry. Na placki naleśnika układamy plaster
sera, łyżkę
szpinaku i całość składamy tak jak krokieta. Jeśli
mozzarelli wydaje się zbyt mało, można dodać także innego
sera, na ciepło polecam tylżycki albo Liliput z Biedronki.Naleśniki obsmażamy na patelni natłuszczonej
oliwą na wolnym ogniu, tak by
ser zdążył się rozpuścić. Jeśli patelnia była zbyt mocno rozgrzana i placki zarumieniły się zbyt szybko, można je włożyć do mikrofali na 20 sekund. Smacznego!