Wykonanie
Dziś pokażę wam przepis na najprostszą i najszybszą tarte. A ponieważ na działce zebraliśmy
szpinak :) będzie to
tarta ze
szpinakiem i
mozzarellą.
Składniki na Ciasto:200 g
mąki pszennej150 g
masła1 małe
jajkoszczypta
soliWszystkie składniki dokładnie zagniatamy, tak by powstała nam jednolita masa. Ciasto powinno powędrować do lodówki na 30 min, ale ja od razu wyłożyłem ciasto na blaszkę i z blaszką powędrowała do schłodzenia. ( zimne ciasto jak włożymy do pieca to nam nie spłynie ze ścianek formy )Zimne ciasto wyciągnięte z lodówki zapiekamy piekarniku nagrzanym do 220*C przez 10 minW tym czasie :Składniki na farsz:mała reklamówka
świeżego szpinaku ( ok 200g mrożonego kupnego )3
jajkapół szklanki
mlekasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
czosnek ( ja dałem w proszku )łyżka
masłakulka
mozzarelliSzpinak dusimy przez chwilę na
maśle, tak by zmiękł. Doprawiamy go
gałką muszkatołową.
szpinak i pokrojoną w plasterki
mozzarelle układamy na cieście. W misce mieszamy
jajka z
mlekiem i
przyprawami ( nie ubijamy ) Delikatnie zalewamy na
szpinak i wkładamy na 30 nim do pieca o temperaturze 180*C . Gotowe!