Wykonanie
Szpinak to jedno z warzyw, które odkryłam dość późno. W moim rodzinnym domu nigdy nie było
szpinaku, także nie pamiętam żebym jako dziecko się "na niego krzywiła". Kiedyś usłyszałam, że jest niedobry, przyjęłam do wiadomości i nie
jadłam. Sytuacja się zmieniła, kiedy wyjechałam do Szkocji i przez jakiś czas mieszkałam z Grześkiem i Agatą (pozdrawiam, jeśli czytają), którzy
szpinak dodawali (jak mi się wtedy wydawało) prawie do wszystkiego - pierogi ze
szpinakiem, naleśniki ze
szpinakiem, kisze, pizze, sałatki. No i okazało się, że
szpinak może być naprawdę pyszny. Szybko zaczęłam nadrabiać straty (związane z wieloletnim niejedzeniem tych przepysznych liści) i do dziś często
szpinak gości na naszym
stole.Chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na ciekawy kisz ze
szpinakowym nadzieniem i
ciastem wykonanym z
kukurydzy. Pyszna propozycja na obiadek, można też spokojnie odgrzać na kolację.
Składniki na 6 porcji :
200g
kukurydzy z puszki (cała puszka wraz z zalewą)200g pełnoziarnistej
mąki pszennej120g
masła500g
świeżego szpinakusól,
pieprzcebula2 ząbki
czosnku2
jaja200g
śmietany 18%gałka muszkatołowa125g startej
mozzarelli (kulka
mozzarelli)
Kukurydzę wraz z zalewą dokładnie zmiksować blenderem, zagnieść z
mąką i 100g
masła na gładkie ciasto. Naczynie żaroodporne nasmarować cienko tłuszczem i wyłożyć
ciastem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Szpinak przebrać i opłukać, gotować około 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyć i posiekać.
Cebulę i
czosnek drobno pokroić, zeszklić na pozostałym
maśle. Dodać
szpinak,
śmietanę i
jajka. Doprawić do smaku
pieprzem,
solą i
gałką muszkatołową. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać tartą
mozzarellą. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 ºC (160ºC z termoobiegiem).1 PORCJA to ok. 445kcal, węglowodany: 25g,
białko: 15g, tłuszcze: 30g
SMACZNEGO!