Wykonanie
Znalazłam zdjęcie przekąski przyrządzonej przez
Męża jeszcze przed naszym urlopem. Postanowiliśmy umieścić ten przepis, bo zbliża się weekend, a może będziecie urządzać jakąś domówkę lub kolację dla znajomych i przyda się Wam nowy pomysł na potrawę. Rolę główną w przepisie grają pyzy jednak przyrządzone są nietypowo, bo w piekarniku w formie zapiekanki. Ciekawi przepisu z
serii Kuchnia
okiem Faceta?
Ilość składników na 6 porcji.Składniki:*3 pyzy (takie z tacki z lodówki w sklepie)*6 kulek
mrożonego szpinaku*2 ząbki świeżego
czosnku lub
czosnek w granulkach wg. uznania*1 łyżka
masła*1 płaska łyżeczka
gałki muszkatołowej*
sól,
pieprz*opcjonalnie: sos BBQ,
keczupPrzygotowanie:Przygotowuję
szpinak.W garnku rozpuszczam
masło. Dodaję
szpinak i mieszam co jakiś czas, aż
szpinak się rozmrozi. Następnie dorzucam rozgnieciony w prasce
czosnek, gałkę,
sól,
pieprz, mieszam razem i odstawiam
szpinak z ognia.Przygotowuję zapiekanki.Pyzy przekrawam na pół. Układam na blasze środkiem pyzy do góry. Na każdą połówkę nakładam około 1 łyżki gotowego
szpinaku.Blachę z pyzowymi zapiekankami wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na 10-15 minut, aż pyzy się przyrumienią.Podaję gorące. Dla smaku można polać sosem BBQ (polecam ten z Lidla) lub
keczupem.Smacznego!