Wykonanie
Jajko sadzone na
szpinaku to prawadziwa bomba witaminowa. Wyjątkowego smaku dodają potrawie listki
czosnku niedźwiedziego, które idealnie podkreślają smak
szpinaku.
Czosnek ze
szpinakiem to nieodłączny duet, dlatego jeśli nie masz
czosnku niedźwiedziego koniecznie dodaj zwykły. Zapraszam zatem na pyszne wiosenne śniadanie lub w towarzystwie
ziemniaków na znakomity wiosenny obiad. Prosto, pysznie i bardzo zdrowo!Składniki na 2 porcje:
pęczek
świeżego szpinaku4
jajka "0"listki
czosnku niedźwiedziego
sól,
pieprzgałka muszkatałowa
szczypiorek1 łyżka
masła gheeWykonanie:
szpinak i
czosnek niedźwiedzi pozbawić grubych ogonków, następnie dokładnie umyć, najlepiej cały
szpinak zanurzając w wodzie. Listki
czosnku niedźwiedziego pokroić w paseczkiodsączony, ale nie osuszony
szpinak i posiekany
czosnek podsmażyć na patelni na rozgrzanym
maśle. Chwilę poddusić, dodać
gałkę muszkatałową, następnie gdy zmięknie przy pomocy sztućców uformować 4 gniazdka. W każde wbić
jajko. Posolić, oprószyć
pieprzem, posypać posiekanym
szczypiorkiem i przykryć patelnię pokrywką. Gdy
białko się zetnie
jajka są gotowe do podania. Długość smażenia należy uzależnić od własnych preferencji
smakowych, gdy lubisz całkowicie ścięte
żółtko potrzymaj patelnię chwilę dłużej na ogniupodawaj z
pieczywem lub
ziemniakamiSMACZNEGO !