ßßß Cookit - przepis na Krem szpinakowy z jajkiem w koszulce

Krem szpinakowy z jajkiem w koszulce

nazwa

Wykonanie

Pyszna, kremowa zupa ze szpinaku z dodatkiem jajka w koszulce to propozycja na bardzo zdrową zupkę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do zupy wykorzystałam świeży szpinak ,
ale można go zastapić mrożonym.
Nie pamiętam aby w dzieciństwie ktokolwiek zmuszał mnie do jedzenia szpinaku. W moim domu nie jadało się tego warzywa, a więc nie jestem do niego negatywnie nastawiona. Wręcz przeciwnie , lubię szpinak i jem go dość dużo zarówno na surowo jak i w równych potrawach gotowanych.
To doskonałe warzywo, z którego można przyrządzić wiele fajnych dań.
Składniki:/2 porcje/
300 g świeżego szpinaku
2 szalotki
100 g ziemniaków
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany/do zup/
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
2 jajka
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny, w którym można ugotować ziemniaki potrzebne do zupy.
-Dokładnie umyty szpinak włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty.Przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
-Cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, dodać szpinak, ugotowane ziemniaki i niewielką ilość bulionu.
-Wszystko dokładnie zmiksować, dodać pozostały bulion .
- Zmiksowaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
-Zupę zagotować i przelać do miseczek ,a na środku umieścić kleksik kwaśnej śmietany.
-Podawać z jajkiem ugotowanym w koszulce.
Aby ugotować jajka należy:
W szerokim rondelku zagotować wodę ,wlać 1 łyżkę octu / na ok.1,5 l/ wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Jajko wbić do niewielkiej miseczki i delikatnie wlać na środek wody z jak najmniejszej wysokości. Gotować ok.2,5 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i umieścić w gorącej zupie. / po ugotowaniu pierwszego jajka należy usunąć resztki białka i włożyć kolejne/.
Krem szpinakowy doskonale smakuje również z paluszkami grissini.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/krem-szpinakowy-z-jajkiem-w-koszulce.html