Wykonanie
Pyszna, kremowa zupa ze
szpinaku z dodatkiem
jajka w koszulce to propozycja na bardzo zdrową zupkę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do zupy wykorzystałam
świeży szpinak ,ale można go zastapić mrożonym.Nie pamiętam aby w dzieciństwie ktokolwiek zmuszał mnie do jedzenia
szpinaku. W moim domu nie jadało się tego warzywa, a więc nie jestem do niego negatywnie nastawiona. Wręcz przeciwnie , lubię
szpinak i jem go dość dużo zarówno na surowo jak i w równych potrawach gotowanych.To doskonałe warzywo, z którego można przyrządzić wiele fajnych dań.Składniki:/2 porcje/
300 g
świeżego szpinaku2
szalotki100 g
ziemniaków1 łyżeczka
masła1 ząbek
czosnku500 ml
bulionu warzywnego100 ml śmietany/do zup/szczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku2
jajkaWykonanie:-Przygotować
bulion warzywny, w którym można ugotować
ziemniaki potrzebne do zupy.-Dokładnie umyty
szpinak włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty.Przełożyć na sitko i przelać zimną
wodą.-
Cebulkę i
czosnek zeszklić na
maśle, dodać
szpinak, ugotowane
ziemniaki i niewielką ilość
bulionu.-Wszystko dokładnie zmiksować, dodać pozostały
bulion .- Zmiksowaną zupę doprawić do smaku
solą,
pieprzem, dodać szczyptę
gałki muszkatołowej.-Zupę zagotować i przelać do miseczek ,a na środku umieścić kleksik kwaśnej
śmietany.-Podawać z
jajkiem ugotowanym w koszulce.Aby ugotować
jajka należy:W szerokim rondelku zagotować
wodę ,wlać 1 łyżkę
octu / na ok.1,5 l/
wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień.
Jajko wbić do niewielkiej miseczki i delikatnie wlać na środek
wody z jak najmniejszej wysokości. Gotować ok.2,5 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i umieścić w gorącej zupie. / po ugotowaniu pierwszego
jajka należy usunąć resztki
białka i włożyć kolejne/.Krem
szpinakowy doskonale smakuje również z paluszkami grissini.