Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 3 sztuk
mąka 400 gramów
szpinak 250 gramów
masło 3 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
ser feta 150 gramów
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone, obrane zmielić. Zostawić 3 łyżki do farszu, a do reszty dodać
jajka,
mąkę, doprawić
solą i wyrobić elastyczne ciasto.Oczyszczony
szpinak posiekać. Na połowie
masła podsmażyć oczyszczony, posiekany
czosnek, dodać
szpinak i smażyć razem kilka minut. wymieszać z rozgniecionym widelcem
serem oraz z odłożonymi
ziemniakami. Mieszając, doprawić
pieprzem,
sola oraz gałką.Ciasto rozwałkować na posypanym
mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wysiać krążki. Na środku każdego położyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Roztopionym
masłem posmarować każdy pieróg. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z tzatziki (
sos jogurtowo-czosnkowy ze startym
ogórkiem zielonym).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: