ßßß Cookit - przepis na Kopytka z sosem beszamelowym

Kopytka z sosem beszamelowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
ser mielony 250 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 1,75 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i zmielić. Dodać przesianą mąkę, ser biały lub bryndzę, jajko oraz oprószyć solą i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki. Z ciasta uformować wałki grubości 3 cm i pokroić ukośnie na niewielkie romby. Do osolonego wrzątku wrzucać kopytka, zamieszać i gotować 2,5 minuty od czasu, gdy wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.
Sos beszamelowy: w rondelku stopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, chwile podsmażyć. Mieszając, powoli wlewać mleko i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku gałka oraz solą.
Kopytka polać przygotowanym sosem i oprószyć grubo zmielonym pieprzem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11436/Kopytka-z-sosem-beszamelowym