Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
ser mielony 250 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 1,75 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i zmielić. Dodać przesianą
mąkę,
ser biały lub
bryndzę,
jajko oraz oprószyć
solą i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać trochę
mąki. Z ciasta uformować wałki grubości 3 cm i pokroić ukośnie na niewielkie romby. Do osolonego wrzątku wrzucać kopytka, zamieszać i gotować 2,5 minuty od czasu, gdy wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.
Sos beszamelowy: w rondelku stopić 2 łyżki
masła, dodać 2 łyżki
mąki i wymieszać, chwile podsmażyć. Mieszając, powoli wlewać
mleko i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku gałka oraz
solą.Kopytka polać przygotowanym sosem i oprószyć grubo zmielonym
pieprzem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: