Wykonanie
Dziś pierwszy post z
serii podstaw gotowania :)Raz w tygodniu
będę starała się przedstawić Wam poradę dotyczącą kuchni i tego jak się w niej odnaleźć.Mam nadzieję, że moje rady przypadną Wam do gustu :)
Beszamel -
absolutna podstawa w kuchni.Użyjecie go do zapiekanek, gotowanych warzyw czy jako podstawa do sosu
serowego.Oto mój przepis - jak zawsze prosty ;)Składniki : ( na porcje, która spokojnie wystarczy do zapiekanki )* 60 g
masła,* 2 łyżki
mąki,* 2 szklanki
mleka,* 1 łyżka
soku z cytryny,* duża szczypta
soli,* szczypta
pieprzy,* szczypta
gałki muszkatołowej,Przygotowanie :W garnuszku rozpuść
masło, dosyp
mąkę i mieszaj do aż pozbędziesz się grudek.W szklance zmieszaj
mleko,
sok z cytryny i
przyprawy, dodaj do
masła z
mąką.Gotuj na bardzo małym ogniu około 10 minut ( do czasu aż sos zgęstnieje, po ostudzeniu sos zgęstnieje jeszcze trochę ), cały czas mieszaj ( najlepiej użyj do tego tzw trzepaczki - na początku w sosie mogą być grudki z
masła i
mąki, ale one znikną podczas gotowania).Sos dopraw do smaku.