ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy ( beszamel)

Sos beszamelowy ( beszamel)

nazwa

Wykonanie

Sos beszamelowy jest to rodzaj sosu ( zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil.
Składniki :
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej,
1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie gotowy. Dlatego też dobrze jest wszystkie składniki sobie przygotować odmierzone i postawić gdzieś w zasięgu ręki by nie odrywać się od mieszania.
1. W małym garnuszku (rondelku) roztopić masło.
2. Na roztopione masło wsypać mąkę.
3. Gdy wyjdzie zasmażka (uważać by nie była przypalona), wlać mleko.
4. Dodać cytrynę i przyprawy do smaku.
Gdy sos zgęstnieje można ściągnąć z ognia, gdyż jest gotowy.
Sos najlepiej zrobić tuż przed podaniem.
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/sos-beszamelowy-beszamel.html