Wykonanie
Sos beszamelowy jest to rodzaj sosu ( zasmażka z
mąki na
maśle rozprowadzona
mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil.
Składniki :2 łyżki
masła,2 łyżki
mąki,2 szklanki
mleka,
pieprz,
sól, szczypta
gałki muszkatołowej,1 łyżka
soku z cytryny.Sposób przygotowania:Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie gotowy. Dlatego też dobrze jest wszystkie składniki sobie przygotować odmierzone i postawić gdzieś w zasięgu ręki by nie odrywać się od mieszania.1. W małym garnuszku (rondelku) roztopić
masło.2. Na roztopione
masło wsypać
mąkę.3. Gdy wyjdzie zasmażka (uważać by nie była przypalona), wlać
mleko.4. Dodać
cytrynę i
przyprawy do smaku.Gdy sos zgęstnieje można ściągnąć z ognia, gdyż jest gotowy.Sos najlepiej zrobić tuż przed podaniem.