Wykonanie
Koleżanka poprosiła mnie o przepis na
sos beszamelowy, twierdzi, że jej absolutnie nie wychodzi, a to jest za rzadki, a to z grudkami... Mój jest zawsze gładki i gęsty. Chcecie poznać mój sekret? Właściwie to nic trudnego, trzeba tylko mieszać, mieszać i jeszcze raz mieszać :)potrzebne składniki:2 łyżki
masła,2 łyżki
mąki,1,5 szklanki zimnego
mleka,
sól pieprz,
gałka muszkatołowa100 g
żółtego sera startego na tarce (tak wiem, w wersji podstawowej nie ma
sera, ale beszamel bez
sera dla mnie to nie beszamel :))
Masło rozpuszczamy na małym ognie, następnie dodajemy
mąkę, cały czas mieszamy, uważając, żeby jej nie przypalić (całość podsmażamy około minuty, żeby
mąka nie była surowa), następnie dodajemy zimne
mleko i cały czas mieszamy, do momentu aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, zdejmujemy z ognia i dodajemy
ser. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
sera.