Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
ser żółty 150 gramów
bułka tarta 1 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać i pokroić w plasterki.
Masło stopić, wsypać
mąkę i zasmażyć na biało. Zasmażkę rozprowadzić zimnym
mlekiem, mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą,
pieprzem oraz gałką.Plasterki
ziemniaków ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem, posypać
startym serem oraz
bułka tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy na powierzchni utworzy się rumiana skorupka, wyjąć z piekarnika i podawać w tym samym naczyniu z dodatkiem surówek.Uwagi:
Ziemniaki można też zapiekać z plasterkami
wędliny,
jajkami na twardo lub
szparagami z zalewy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
seremSosy i pastyZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: