Wykonanie
Torcik ten wymyśliłam kiedy miałam 16, może 17 lat. Łączy w sobie wszystko to co lubię, naleśniki,
grzyby,
ser... Polubił go też mój Mężczyznapotrzebne składniki:8-10 naleśników,0,5 kilograma
grzybów leśnych (jesieniom zawsze zbieramy i mrozimy spore ilości), ale mogą też być
pieczarki,2
cebule,4 łyżki
masła,2 szklanki
mleka,150 g
sera żółtego startego na tarce,2 łyżki
mąki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Cebule kroimy w kostkę, szklimy na 2 łyżkach
masła, następnie dodajemy
grzyby, doprawiamy i dusimy około pół godziny. wszystko rozdrabniamy blenderem.Pozostałe 2 łyżki
masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy
mąkę,
mleko oraz około 120 g
sera, doprawiamy i robimy beszamel, (przepis znajdziecie TUTAJ ).Beszamel łączymy ze zmiksowanymi
grzybkami.Okrągłe naczynie żaroodporne wytłuszczamy
masłem i układamy w nim pierwszy naleśnik, smarujemy do masą
grzybowo-beszamelową, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i przyciskamy, czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich naleśników i masy. Ostatnią warstwą powinien być beszamel z
grzybami. Posypujemy go resztą
sera i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.Aby dobrze pokroić torcik po wyjęciu z piekarnika trzeba go zostawić na jakieś 15 minut, aby delikatnie przestygł.