ßßß Cookit - przepis na Młode ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Młode ziemniaki zapiekane pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Tym razem pochwała prostoty i to takiej że prościej już się chyba nie da :)
Danie bardzo szybkie do zrobienia. Często gdy wracam z pracy takie przepisy są dla mnie zbawienne. Szczególnie gdy okazuje się że w lodówce pustka i najpierw przydałoby się zrobić zakupy :)
Zapiekane ziemniaki niby nic nadzwyczajnego, proste pospolite danie. Ale zapiekane młode ziemniaki to już jak dla mnie uczta dla podniebienia. Do tego zapieczone pod pierzynką z beszamelu i sera są po prostu pyszne.
Pomysł na młode ziemniaczki znalazłam w kuchni Alicji .
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
wiórki mozzarelli lub innego sera (ja akurat miałam ser żółty goudę)
Ziemniaki skrobiemy i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Z masła i mąki robimy zasmażkę, a następnie cały czas mieszając powoli dodajemy mleko i gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wiórkami sera. Ja dodatkowo całość posypałam ziołami prowansalskimi, które świetnie zagrały z całością, ale idealnie będzie pasował też posiekany koperek. Można też nie dodawać żadnych ziół, młode ziemniaki same w sobie smakują przecież rewelacyjnie.
Smacznego ;)
Wprawdzie studenckie czasy już za mną (od jakiegoś czasu), ale z racji tego że przepis w miarę szybki i wyjątkowo mało skomplikowany jeśli chodzi o różnorodność składników, a przy tym przepyszny dołączam do akcji:
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/06/mode-ziemniaki-zapiekane-pod-beszamelem.html