Wykonanie
W moim rodzinnym domu, kiedy zostawały ugotowane
ziemniaki robiło się: kopytka, leniwe, albo specjalny rodzaj placków smażonych w dużej ilości
oleju.
Potem w nasze
progi zawitały jeszcze kluski śląskie, ale mimo to placki były chyba najczęściej. Dziś moja, nieco mniej kaloryczna wariacja na temat przysmaku z dzieciństwa.Placki z
ziemniakami – przepis (porcja na 1 osobę):2 czubate łyżki
mąki1
jajko2 średnie, ugotowane
ziemniaki1 łyżka
masła5-9 łyżek
mleka (zależy od wielkości
ziemniaków)
sól,
pieprz,
estragonDo miseczki wrzucamy
ziemniaki,
przyprawy i wlewamy
mleko. Całość ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy
jajko,
masło oraz
mąkę dokładnie mieszamy (jeśli ciasto jest za gęste aby łatwo się je nakładało łyżką należy dodać jeszcze odrobinę
mleka). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju nakładamy łyżką niewielkie placki. Podsmażamy aż będą złociste.