Wykonanie
Znudziły się Wam tradycyjne kopytka? Te, w wersji zielonej, wyglądają ciekawie na talerzu i są bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia :).1 kg
ziemniaków1/2 kostki
sera feta450-500 g świeżego (lub mrożonego)
szpinaku1
jajkook.1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
masła2 ząbki
czosnkusól,
pieprzUgotowane i ostudzone zi emniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do
mięsa.Na patelni rozpuścić
masło, dodać posiekany drobno
czosnek i lekko podsmażyć.Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony
szpinak. Przyprawić
solą oraz
pieprzem i smażyć chwilę do odparowania
wody. Odstawić do ostudzenia.Do
ziemniaków dodać
mąkę,
jajko, rozdrobniony
ser feta,
szpinak i
przyprawy do smaku . Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na części.Następnie na podsypanej
mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.).Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną
cebulką. Można posypać tartym
serem.