Wykonanie
Dziś niby klasycznie i typowo a jednak trochę inaczej. Na śniadanie zrobiłam naleśniki jemeńskie z tego przepisu. Zawsze wychodzi mi ich cała góra więc postanowiłam wykorzystać je na obiad. Nie są słodkie więc doskonale się do tego nadają. A na nadzienie użyłam trochę
fety,
szpinaku i
sosu beszamelowego z
serem. Wszystko ląduje w piekarniku i właściwie gotowe! Jeśli naleśniki są już gotowe to reszta trwa chwilę. Pycha! Fani
mięsa mogą dodać np.
pierś z kurczaka.
Składniki:5 naleśników jemeńskich500 g
szpinaku (użyłam mrożonego)200 g
sera feta3 ząbki
czosnkuok 1 szkl. startego złotego
sera (wg gustu)2 łyżki
mąki2 łyżki
masłaok 2 szklanki
mlekagałka muszkatołowasólpieprzWykonanie:Rozmrożony
szpinak przełóż na patelnię i podsmaż chwilę. Dodaj
czosnek pokrojony w drobną kostkę i pokruszony
ser feta. Przypraw
pieprzem i odrobiną gałki. Smaż aż masa zgęstnieje. Wykładaj
szpinak na naleśniki,
zwiń je w rulon i przełóż do żaroodpornego naczynia. W małym rondelku rozpuść
masło. Dodaj
mąkę i wymieszaj. Następnie partiami wlewaj
mleko. Gdy masa będzie zbyt gęsta użyj go więcej. Wrzuć połowę
startego sera i poczekaj aż się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu. Przypraw
solą,
pieprzem i gałką. Sosem polej naleśniki i posyp resztą
sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok 30 min. aż wierzch będzie zrumieniony.Smacznego!