ßßß Cookit - przepis na Naleśniki jemeńskie z fetą i szpinakiem

Naleśniki jemeńskie z fetą i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dziś niby klasycznie i typowo a jednak trochę inaczej. Na śniadanie zrobiłam naleśniki jemeńskie z tego przepisu. Zawsze wychodzi mi ich cała góra więc postanowiłam wykorzystać je na obiad. Nie są słodkie więc doskonale się do tego nadają. A na nadzienie użyłam trochę fety, szpinaku i sosu beszamelowego z serem. Wszystko ląduje w piekarniku i właściwie gotowe! Jeśli naleśniki są już gotowe to reszta trwa chwilę. Pycha! Fani mięsa mogą dodać np. pierś z kurczaka.
Składniki:
5 naleśników jemeńskich
500 g szpinaku (użyłam mrożonego)
200 g sera feta
3 ząbki czosnku
ok 1 szkl. startego złotego sera (wg gustu)
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ok 2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak przełóż na patelnię i podsmaż chwilę. Dodaj czosnek pokrojony w drobną kostkę i pokruszony ser feta. Przypraw pieprzem i odrobiną gałki. Smaż aż masa zgęstnieje. Wykładaj szpinak na naleśniki, zwiń je w rulon i przełóż do żaroodpornego naczynia. W małym rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie partiami wlewaj mleko. Gdy masa będzie zbyt gęsta użyj go więcej. Wrzuć połowę startego sera i poczekaj aż się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Sosem polej naleśniki i posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok 30 min. aż wierzch będzie zrumieniony.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2014/03/nalesniki-z-feta-i-szpinakiem.html