ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Robiłam już b wiele razy ale po raz pierwszy miałam chwilkę żeby zapisać przepis i zrobić zdjęcia. Niestety akurat tym razem beszamel mi się nieco za bardzo zagęścił więc wygląda nieco dziwnie, ale i tak jest pysznie!
Składniki:
Cannelloni (przepis na około 12 rurek)
500 g szpinaku w liściach ( około 8 takich zamrożonych kostek)
6 drobno posiekanych suszonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
100 g fety
150 g bielucha
starty parmezan
oliwa do formy
sól, pieprz
beszamel:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2/3 szklanki mleka
gałka muszkatołowa, sól
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu i odsączamy wodę.
2. Dodajemy do niego resztę składników i dokładnie wszystko łączymy.
3. Szpinak wkładamy do rurek, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki(drugim końcem łyżeczki upychamy w środku) (rękaw cukierniczy nie nadaje się do tego typu farszu, próbowałam...)
4. Układamy rurki w formie polanej oliwą.
5. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy,, dolewamy mleko, wciąż mieszamy aż NIECO zgęstnieje, szybko dodajemy sól i gałkę i bardzo uważamy bo szybko gęstnieje
6. Cannelloni polewamy beszamelem i posypujemy parmezanem, wrzucamy do nagrzanego( 200*C) piekarnika na około 25 minut
smacznego
:)
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/11/cannelloni-ze-szpinakiem.html