Wykonanie
Robiłam już b wiele
razy ale po raz pierwszy miałam chwilkę żeby zapisać przepis i zrobić zdjęcia. Niestety akurat tym razem beszamel mi się nieco za bardzo zagęścił więc wygląda nieco dziwnie, ale i tak jest pysznie!Składniki:
Cannelloni (przepis na około 12 rurek)500 g
szpinaku w liściach ( około 8 takich zamrożonych kostek)6 drobno posiekanych
suszonych pomidorów2-3 ząbki
czosnku100 g
fety150 g bieluchastarty
parmezanoliwa do formy
sól,
pieprzbeszamel:2 łyżki
masła3 łyżki
mąki2/3 szklanki
mlekagałka muszkatołowa,
sólPrzygotowanie:1.
Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu i odsączamy
wodę.2. Dodajemy do niego resztę składników i dokładnie wszystko łączymy.
3.
Szpinak wkładamy do rurek, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki(drugim końcem łyżeczki upychamy w środku) (rękaw cukierniczy nie nadaje się do tego typu farszu, próbowałam...)4. Układamy rurki w formie polanej
oliwą.
5. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy
masło na małym ogniu, dodajemy
mąkę, mieszamy,, dolewamy
mleko, wciąż mieszamy aż NIECO zgęstnieje, szybko dodajemy
sól i gałkę i bardzo uważamy bo szybko gęstnieje6.
Cannelloni polewamy beszamelem i posypujemy
parmezanem, wrzucamy do nagrzanego( 200*C) piekarnika na około 25 minutsmacznego:)