Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem posypane
żółtym serem i zapiekane robiłam już kilka lat temu. Były pyszne a ja zupełnie zapomniałam, że można je przyrządzić w taki sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam.Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane
konfiturą z
wiśni były pyszne.Składniki:Ciasto (około 8 dużych naleśników):1,5 szklanki
mąki2,5 szklanki
mleka2 łyżki
oliwy2
jajkaszczypta
soliszczypta
cukruPozostałe:500 g
szpinaku2 łyżki
masła2 ząbki
czosnkug
ałka muszkatołowapieprz½ opakowania
sera fetastarty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniemWykonanie:1. Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.2. Przygotować farsz:
Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
Masło roztopić w garnku, dodać
szpinak smażyć aż
szpinak zmniejszy swołą objętość o conajmniej połowę.Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą
gałkę muszkatołow ą i
pieprz. Smażyć aż odparuje
woda.
Szpinak ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Ser feta pokroić w kostkę, dodać do
szpinaku i wymieszać.3. Usmażyć naleśniki:Ciasto jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko
oliwą.Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać
mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać
mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym
olejem.4. Na środek naleśnika nałożyć farsz, następnie naleśniki zwinąć lub złożyć w kopertę.5. Naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego
olejem.6. Naleśniki posypać
startym serem i piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.