ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze Szpinakiem

Naleśniki ze Szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Naleśniki ze szpinakiem posypane żółtym serem i zapiekane robiłam już kilka lat temu. Były pyszne a ja zupełnie zapomniałam, że można je przyrządzić w taki sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam.
Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane konfiturą z wiśni były pyszne.
Składniki:
Ciasto (około 8 dużych naleśników):
1,5 szklanki mąki
2,5 szklanki mleka
2 łyżki oliwy
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
Pozostałe:
500 g szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
g ałka muszkatołowa
pieprz
½ opakowania sera feta
starty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniem
Wykonanie:
1. Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.
2. Przygotować farsz:
Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swołą objętość o conajmniej połowę.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą i pieprz. Smażyć aż odparuje woda.
Szpinak ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Ser feta pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i wymieszać.
3. Usmażyć naleśniki:
Ciasto jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.
Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą.
Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.
Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.
4. Na środek naleśnika nałożyć farsz, następnie naleśniki zwinąć lub złożyć w kopertę.
5. Naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem.
6. Naleśniki posypać startym serem i piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/08/nalesniki-ze-szpinakiem.html