Wykonanie
Składniki:- 175g
sera pleśniowego lazur- 100g
masła- 1
jajko- 50g
mąki kukurydzianej- 125g
mąki pszennej- szczypta
soli-
pieprz-
gałka muszkatołowaSposób przygotowania:1.
Ser mieszamy z
żółtkiem (
białko zostawiamy do smarowania
ciasteczek),
masłem, następnie dodajemy
mąki,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż powstanie jednolite zbite ciasto, później wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
białkiem.3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą.Inspiracja: Kuchnia Agaty