ßßß Cookit - przepis na Zielone kluski ze szpinaku- gnocchi verdi

Zielone kluski ze szpinaku- gnocchi verdi

nazwa

Wykonanie

Gnocchi jest to rodzaj włoskich klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.
Składniki:
20 dag mąka,
1 jaja,
25 białego sera,
10 dag masła,
75 dag szpinaku,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i drobno posiekać. Włożyć do garnka, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać masło i ser. Wbić jaja, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 2 cm i 4 cm grubości. Gotować przez 5 minut, odcedzić i polać masłem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/03/zielone-kluski-ze-szpinaku-gnocchi-verdi.html