Wykonanie
Gnocchi jest to rodzaj włoskich klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z
ziemniaków, warzywnych purée,
sera,
mąki gryczanej. Podobne do
polskich kopytek.
Składniki:20 dag
mąka,1
jaja,25
białego sera,10 dag
masła,75 dag
szpinaku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.Wykonanie:
Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej
wody, następnie odcedzić i drobno posiekać. Włożyć do garnka, doprawić
pieprzem,
gałką muszkatołową, dodać
masło i
ser. Wbić
jaja, wsypać
mąkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 2 cm i 4 cm grubości. Gotować przez 5 minut, odcedzić i polać
masłem.