Wykonanie
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle" powiedział Salvador Dali. Idąc za jego słowami, jeśli pieczemy tarte to musi być ona naprawdę dobra. Prosty pomysł z ułożeniem warzyw sprawia, że wygląda bardzo apetycznie.
Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki2/3 kostki
masła (zimne)1
jajko1/4 łyżeczka
soliSkładniki na masę:1 duża
marchewka1
cukinia200-250 ml gęstego
jogurtu3
jajka1 łyżka
mąki pszennej½ łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzWszystkie składniki na ciasto umieścić po kolei w misce i zagnieść. Wyrobić je na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformować kulkę i włożyć na minimum 30 minut lodówce.Umyć warzywa i obieraczką oddzielić na bardzo cienkie i długie kawałki.Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (Ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Każda inna wymaga posmarowania tłuszczem)Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.W dużej misce roztrzepać
jogurt,
jajka,
mąkę i
przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry
cukinii i
marchewki. Wyłożyć je na przemian, aby plastry przypominały
płatki kwiatu. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.
SMACZNEGO!