Wykonanie
Tarta z wiosennymi warzywami wygląda i smakuje rewelacyjnie. Jej charakterystycznym elementem jest kruchy spód i wyraziste nadzienie, które na pewno spodoba się wszystkim smakoszom
szparagów. W moim przypadku to była miłość od pierwszego kęsa.Bardzo Was zachęcam do wypróbowania:)
Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki2/3 kostki
masła (zimne)1
jajko1/4 łyżeczka
soliSkładniki na masę:½ pęczka
zielonych szparagów1
cukinia2-3 ząbków
czosnku200-250 ml gęstego
jogurtu3
jajka1 łyżka
mąki pszennejsól,
pieprzWszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.Umyć
szparagi i obrać ze zdrewniałych części oraz pokroić na 2,5 cm kawałki.
Cukinię pokroić na średniej wielkości plastry. Obrać
czosnek i posiekać na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą i odstawić na chwilę.Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Jeśli będziecie używać innej nie zapomnijcie o posmarowaniu jej tłuszczem.)Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.W dużej misce roztrzepać
jogurt,
jajka,
mąkę i
przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry
cukinii i kawałki
szparagów oraz
czosnku. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.
SMACZNEGO!