ßßß Cookit - przepis na TARTA z szparagami i cukinią

TARTA z szparagami i cukinią

nazwa

Wykonanie

Tarta z wiosennymi warzywami wygląda i smakuje rewelacyjnie. Jej charakterystycznym elementem jest kruchy spód i wyraziste nadzienie, które na pewno spodoba się wszystkim smakoszom szparagów. W moim przypadku to była miłość od pierwszego kęsa.
Bardzo Was zachęcam do wypróbowania:)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
2/3 kostki masła (zimne)
1 jajko
1/4 łyżeczka soli
Składniki na masę:
½ pęczka zielonych szparagów
1 cukinia
2-3 ząbków czosnku
200-250 ml gęstego jogurtu
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Umyć szparagi i obrać ze zdrewniałych części oraz pokroić na 2,5 cm kawałki. Cukinię pokroić na średniej wielkości plastry. Obrać czosnek i posiekać na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą i odstawić na chwilę.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Jeśli będziecie używać innej nie zapomnijcie o posmarowaniu jej tłuszczem.)
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.
W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry cukinii i kawałki szparagów oraz czosnku. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/05/tarta-z-szparagami-i-cukinia.html