Wykonanie
To mój debiut jeśli chodzi o suflet. Bo zawsze wydawało mi się, że to przepis skomplikowany i trudny. Postanowiłam zrobić suflet wytrawny a konkretnie
serowy. Tak na początek.. i na szczęście debiut okazał się udany. Pięknie wyrósł i nie opadł! Co wpisuję na listę moich kulinarnych sukcesów:DSamo słowo souffle oznacza z francuskiego oddychać lub oddech. I o to właśnie w sufletach chodzi. Żeby był puszysty i lekki. Zdarza się, że opada ale zanim zaczęłam go robić przeczytałam, że przytrafia się to najlepszym kucharzom świata. Bardzo mocno mnie to pocieszyło. Także nie należy się przejmować. Jeśli Wam opadnie nic wielkiego się nie stało. Warto go zrobić..jedząc go mieliśmy wrażenie, że zjadamy pyszną
serową chmurkę. Suflet jest bardzo delikatny, puszysty i przepyszny. Rewelacja!
Składniki:130 g
sera pleśniowego1/4 szklanki
startego sera cheddar3 łyżki
masła3 łyżki
mąkiok 1 szklanka
mleka4
jajka (w temperaturze pokojowej)
sólpieprzgałka muszkatołowaszczypta
chili (można pominąć)Wykonanie:
Masło wrzuć do rondelka i rozpuść. Dodaj
mąkę ciągle mieszając. Gdy się połączą dolej szklankę
mleka. Energicznie mieszaj żeby nie powstały grudki.
Ser pleśniowy pokrój na kawałki i wrzuć do rondla. Dorzuć
cheddar i mieszając poczekaj aż
sery dokładnie się rozpuszczą. Przypraw
solą,
pieprzem, gałką i
chili jeśli używasz (jeśli masa będzie za gęsta można dodać odrobinę
mleka). Odstaw na chwilę.
Białka oddziel od
żółtek. Staraj się żeby w białkach nie znalazła się ani odrobina
żółtek. Dodawaj po jednym
żółtku do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Ubij
białka na sztywną pianę. Możesz użyć miksera. Gdy będą już dobrze ubite delikatnie dodaj je do masy i lekko wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo i za szybko. Masę przelej do kokilek wysmarowanych
masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 min. aż suflety się przyrumienią i wyrosną. Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw jeszcze suflety na ok 3 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu. Trzymam kciuki żeby i Wam urosły i nie opadły:)Smacznego!