Uwielbiam sery pod każdą postacią... Zapiekane, na kanapce, pleśniowe, wędzone... każde... Pewnie dlatego tak smakuje mi ta zapiekanka :) Z powodzeniem może posłużyć jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu :) Uwielbiam ten smak i bardzo Wam polecam :)Składniki:1 kalafior300 ml mleka1,5-2 łyżki mąki100g startego sera żółtego (ostrego w smaku np. chedar)30g startego seramozzarella1 szczypta gałki muszkatołowejsól, pieprz50g masłaser pleśniowy (np. z błękitną pleśnią)1 łyżka bułki tartejKalafiora podzielić na różyczki i lekko podgotować w wodzie lub na parze. Naczynie żaroodporne natłuścić i podsypać leciutko bułką tartą. Ułożyć w nim różyczki kalafiora.Sery żółte mieszamy. W rondelku gotujemy: mleko, masło i mąkę ( do zgęstnienia) ciągle mieszając. Dodajemy 3/4 żółtego sera i doprawiamy. Gotujemy chwilkę do rozpuszczenia się sera. Powstałym sosem polewamy kalafiora. Posypujemy reszta żółtego sera oraz serem pleśniowym. Na koniec leciutko posypujemy bułka tartą. Zapiekać ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni tak do momentu przypieczenia się sera.Smacznego :)