Wykonanie
Absolutnie pyszna rzecz! Oczywiście o ile ktoś lubi
kalafiory :)Jak ugotować
kalafiora pisać raczej nie muszę, z tym poradzi sobie nawet średnio zdolny facet :) Więc w trakcie, gdy
kalafior będzie się gotował zajmijmy się sosem.Składniki:
40 g
masła1,5 szklanki
mleka2 łyżki
mąkikwasek
cytrynowy (lub sok wyciśnięty z
cytryny)
sólpieprzgałka muszkatołowaPrzygotowanie:W rondelku rozpuść
masło. Uważaj, aby go nie przyrumienić. Powoli partiami wsypuj
mąkę, stale mieszając trzepaczką, aż do połączenia obu składników (nie przypal teraz sosu, bo będzie miał gorzki smak). Gdy uzyskasz gładką masę, zacznij wlewać
mleko (o temperaturze pokojowej). Nie przestawaj mieszać. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, stale mieszając aż zgęstnieje. Zestaw z ognia i przypraw do smaku
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i kwaskiem
cytrynowym (lub
sokiem z cytryny).W tym czasie akurat ugotował się pewnie
kalafior, nałóż więc go na talerze i polej sosem. Danie jest tak proste, że aż ciężko uwierzyć, że tak smaczne :)Ta ilość sosu wystarczy na 4 porcje.