Wykonanie
Sezon na to pyszne warzywo w pełni,
kalafior jest pyszny gotowany jak i zapiekany.Dzisiaj zapiekałam go w prostym
sosie beszamelowym,posypany
bułką tartą jest pyszny jako dodatek do
mięsa i
ziemniaków.
SKŁADNIKI :1
kalafior ugotowany na półmiękko w lekko osolonej wodzie2 łyżki
masła naturalnego2 łyżki
mąki2 szklanki
mlekasól,
pieprz1 ząbek przeciśniętego
czosnkuszczypta
gałki muszkatałowej1 łyżka
bułki tartejUgotowany
kalafior rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku,dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy.Do jasnej zasmażki wlewamy stopniowo
mleko,mieszając rozbijamy powstałe grudki.Zagotowujemy,dodajemy
przyprawy i
czosnek,mieszamy.Gotujemy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje około 5-7 minut.Gotowym sosem polewamy
kalafiora,posypujemy
bułką tartą i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 *C około 25 minut aż
kalafior ładnie się zarumieni.Podajemy ciepły jako dodatek do obiadu.Smacznego.