ßßß Cookit - przepis na KALAFIOR ZAPIEKANY POD BESZAMELEM

KALAFIOR ZAPIEKANY POD BESZAMELEM

nazwa

Wykonanie

Sezon na to pyszne warzywo w pełni,kalafior jest pyszny gotowany jak i zapiekany.Dzisiaj zapiekałam go w prostym sosie beszamelowym,posypany bułką tartą jest pyszny jako dodatek do mięsa i ziemniaków.
SKŁADNIKI :
1 kalafior ugotowany na półmiękko w lekko osolonej wodzie
2 łyżki masła naturalnego
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól,pieprz
1 ząbek przeciśniętego czosnku
szczypta gałki muszkatałowej
1 łyżka bułki tartej
Ugotowany kalafior rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku,dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.Do jasnej zasmażki wlewamy stopniowo mleko,mieszając rozbijamy powstałe grudki.Zagotowujemy,dodajemy przyprawy i czosnek,mieszamy.Gotujemy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje około 5-7 minut.Gotowym sosem polewamy kalafiora,posypujemy bułką tartą i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 *C około 25 minut aż kalafior ładnie się zarumieni.
Podajemy ciepły jako dodatek do obiadu.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/07/kalafior-zapiekany-pod-beszamelem.html