Wykonanie
Kanapkowe szaleństwo nadal trwa! Dziś na kolację przygotowałam kolejny klasyk. Croque monsieur czyli chrupiący Pan to kanapka serwowana jako szybka przekąska we francuskich knajpkach. Powstało mnóstwo wariacji na jej temat. Podawana jest nie tylko z
pomidorem czy
bakłażanem ale...z
sosem bolońskim. Trochę trudno mi to sobie wyobrazić ale w kwestii jedzenia niewiele mnie już zdziwi:) Ta kanapka jest bardzo sycącą bombą kaloryczną ale...naprawdę warta grzechu:) Smakuje wyśmienicie. Pasuje jako danie na codzień jak i na specjalne okazje.
Składniki: (na jedną kanapkę)2 kromki
chleba tostowegoplasterek dobrej jakościowo
szynki (użyłam
szynki ktorą wędzi m. ale nie musi być wędzona)70 g
startego sera (użyłam
cheddara bo go uwielbiam, w oryginale emmentaler lub gruyere)łyżeczka
musztardy Dijon
sos beszamelowy:2 łyżki
masłałyżka
mąkiok 100 ml
mlekasólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Z
chleba zrób tosty (w tosterze lub na patelni).
Masło roztop w rondlu dodaj
mąkę i wymieszaj. Wlewaj
mleko stopniowo aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przypraw do smaku. Jedną kromkę posmaruj
musztardą, ułóż
szynkę i
ser. Przykryj drugą kromką polej
sosem beszamelowym i posyp odrobiną
sera. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika aż
ser się rozpuści i lekko przyrumieni.Smacznego!