Wykonanie
Świetny pomysł na śniadanie. Przyznam, że kiedy Monika przyniosła to cudo byłam przekonana, że to strasznie skomplikowane danie, które pochłonie cały poranek na jego przygotowanie.Okazało się, że nie dość, że to proste jak przysłowiowa „bułka z masłem” to na dodatek przygotowuje się ze składników, które z reguły każdy z nas ma w lodówce. I bardzo fajnie smakuje. Jeśli nie lubisz płynnego
żółtka w
jajku (uwielbiam!) to zostaw mufinki kilka minut dłużej w piekarniku. Jeśli zaś lubisz, ciesz się pięknie wypływającym
żółtkiem, które możesz wytrzeć z talerza ostatnim kawałkiem tosta. Pycha! Warto czasami przygotować na śniadanie coś innego niż nieśmiertelna jajecznica. Zatem do dzieła!Potrzebujesz (na 6 sztuk):Muffiny:6 kromek
chleba tostowego (najlepszy duży i biały),2 łyżki roztopionego
masła,6
jajek,około 50 g tartego
sera typu
cheddar,
sól,
pieprz,blaszka na muffiny
Sos beszamelowy:1 łyżka
masła,1 łyżka
mąki,200 ml
mleka,odrobina
musztardyWykonanie:Nastaw piekarnik na 180 stopni C.Przygotuj sos:
masło i
mąkę włóż do garnka, podgrzewaj mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia
masła. Dodaj
mleko i
musztardę, mieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę aż uzyskasz gładki sos. Odstaw.Z każdego tosta odkrój skórki a następnie rozwałkuj kromki wałkiem do ciasta. Rozwałkowany
chleb posmaruj z każdej strony roztopionym
masłem (pozostaw odrobinę
masła).Otwory w foremce wyłóż kromkami tostów, na każdą kromkę wbij
jajko.
Posól, popieprz. Na wbite
jajko wyłóż beszamel i posyp całość tartym
serem.Części
chleba, które wystają posmaruj pozostałym rozpuszczonym
masłem.Piecz około 30 minut lub 10 minut więcej, aby
żółtko było mocno ścięte.
Smacznego!*Przepis został opracowany na podstawie filmu Rachel Khoo