Wykonanie
Witajcie kochani!Jako że przygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie
pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:)Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę, nie jest to klasyczna pizza. Nazwana tak chyba przez wygląd i użycie dużej ilości
sera. W rzeczywistości jest to coś na kształt jędrnego, dużego omletu, ale
jajko użyte w przepisie czuć delikatnie tylko, jeśli zamiast
sera cheddar dodasz goudę . Ja zrobiłam tak za pierwszym razem, i choć i tak z miejsca zakochałam się w tej recepturze, oszalałam na jej punkcie dopiero po dodaniu
sera cheddar. Nigdy już nie zastąpię go innym!!!P.S. Możecie dodać swoją ulubioną
kiełbaskę, nie musi być to koniecznie chorizo albo peperroni. Gorąco polecam też posypanie wierzchu
kukurydzą z puszki- wbrew pozorom pasuje idealnie!
Składniki (dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio głodnych):1
jajko100 g
mąki pszennej( niepełna szklanka)szczypta
soli do smaku250 ml pełnotłustego
mlekamasło do natłuszczenia formy100 g
utartego sera Cheddarplasterki małej chorizo lub peperroniokrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 20 cmPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ubij
jajko,
mąkę ,
mleko i
sól na gładką masę (najlepiej mikserem).Wysmaruj
masłem formę, dodaj do ciasta połowę
utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą
sera i ułóż na nim
kiełbasę. Wstaw do piekarnika jeszcze na ok.2-3 minuty , najlepiej do górnej jego części. Kiedy
ser się roztopi i nabierze ładnej, złotobrązowej barwy, wyjmij pizzę i posyp ulubionymi dodatkami.Jeśli będziesz zaglądać w międzyczasie do piekarnika, nie przejmuj się, jeśli na cieście będą rosnąć "bąble" i na koniec będzie wyglądać jak miniaturka gór. Kiedy położysz na nim
kiełbasę i wstawisz z powrotem do piekarnika, wszystko ładnie opadnie.Smacznego! Paulina