ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM I BROKUŁEM

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM I BROKUŁEM

nazwa

Wykonanie

Rzadko, niestety, jadam ryby. Chciałabym chociaż raz w tygodniu zjeść rybę by uzupełniać kwasy omega 3, nie udaje mi się to jednak i źle mi z tym. Jeśli już kupię rybkę, to jest to najczęściej wędzona makrela, czy pstrąg. Dlatego taki dzień jak dziś w kalendarzu trzeba zapisywać :) Postanowiłam uraczyć Was makaronową zapiekanką z łososiem i brokułem, okraszoną sosem serowym. Normalnie samo zdrowie! Przygotowanie zapiekanki zajęło mi trochę więcej czasu niż myślałam, ale naprawdę warto spędzić ten czas w kuchni...
(inspirowana Kwestią Smaku).
Składniki:
300 g łososia (bez skóry i ości)
brokuł
100 g makaronu
sok z cytryny
oliwa
125 g mozzarelli
sól i pieprz
4 łyżki płatków migdałów
4 łyżki tartego Parmezanu
Sos:
125 g serka śmietankowego Philadelphia (lub inny podobny)
30 g tartego Parmezanu
pół szklanki mleka
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Przygotowujemy naczynie żaroodporne (ja użyłam prostokątne 20cm na 30). Wyfiletowanego łososia kroimy na kawałki, skrapiamy cytryną, wrzucamy do naczynia. Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę oliwy. Wstawiamy samego łososia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.
Gotujemy makaron, trochę krócej niż wskazane, gdyż będzie on jeszcze później zapiekany. Gotujemy również różyczki brokuł, żeby były al dente. Przecedzamy i zalewamy zimną wodą. To jest ważne by brokuł nie zmiękł.
W garnuszku rozpuszczamy serek, starty Parmezan i mleko, aż zrobi się kremowy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Teraz mieszamy makaron z sosem i wykładamy to wszystko na wyciągniętego z piekarnika łososia. Mozzarellę kroimy w kostkę i wykładamy do naczynia, dodajemy też brokuł. Całość przysypujemy migdałami i Parmezanem.
Ponownie wkładamy zapiekankę do piekarnika na 15 minut do 190 stopni.
Ślinka cieknie na samą myśl ;)
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2013/02/zapiekanka-makaronowa-z-ososiem-i.html