ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

nazwa

Wykonanie

Pyszna i kolorowa
Szybka do przygotowania, rewelacyjna na obiad i wszelakie spotkania przy stole.
Ładnie się prezentuje, można ją przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Lekka i naprawdę pyszna.
Można zastąpić makaron jasny makaronem razowym i ograniczyć ilość mozzarelli.
Polecam.
Składniki:
200-300 g filetu z łososia
dowolna ilość różyczek brokuł
100-200 g makaronu np. świderki lub innego ulubionego
1 szt. czerwonej cebuli
mozzarella do posypania
parmezan do posypania
3-4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Składniki na sos:
opakowanie śmietany jogurtowej / 125 g serka śmietanowego np. Philadelphia
125 ml mleka
ser mozzarella
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól pieprz do smaku
Zacznijmy od filetu z łososia.
Należy odciąć z niego skórkę.
Pokroiłam go w kostkę.
Przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą.
Posoliłam i posypałam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piekłam około 5 minut.
Brokuły umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części.
Gotowałam około 5-6 minut.
Odcedziłam i wystudziłam.
Czerwoną cebulę drobno pokroiłam.
Zeszkliłam ją na oliwie.
Do miseczki wlałam śmietanę / serek śmietankowy Philadelphia.
Wsypałam gałkę muszkatołową.
Starłam na tarce o grubych oczkach mozzarellę.
Wlałam mleko, doprawiłam solą i pieprzem.
Wymieszałam.
Ugotowałam w osolonej wodzie makaron.
Polecam świderki które idealnie napełnią się sosem.
Gotujcie je z minutę lub dwie krócej niż jest potrzeba.
Makaron będzie się jeszcze zapiekał i nie powinien być za bardzo rozgotowany.
Wyłożyłam nim naczynie żaroodporne i polałam makaron połową
przygotowanego sosu serowego.
Ułożyłam na nim brokuły
i podsmażoną czerwoną cebulę.
Następna warstwa to upieczony łosoś.
Polałam resztą sosu serowego.
Mnie jeszcze zostały różyczki brokuł, rozłożyłam je na sosie.
Posypałam je słodką czerwoną papryką.
Starłam na wierzch mozzarellę.
Dodałam jeszcze starty parmezan.
Wstawiłam zapiekankę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni.
Piekłam około 15 minut.
Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/09/zapiekanka-z-makaronem-ososiem-i.html