Wykonanie
Gdy w domu mamy
łososia,
szpinak i
makaron w płatach, możemy zrobić lasagne jarskie.SKŁADNIKI:1/2 kg fileta z
łososia1/2 kg
szpinaku2 - 3 ząbki
czosnkusok z cytrynysól,
pieprzoliwasos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1/2 l
mlekasól,
pieprz, gałka muszkatałowa20 dag tartego
sera żółtego (
mozarella)
makaron lasagne
masło,
oliwaFilety
łososia umyć, osuszyć, skropić
sokiem z cytryny i
oliwą i piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
Szpinak umyć, osuszyć.
Czosnek posiekać, zeszklić na
oliwie na patelni, dodać
szpinak, poddusić przez ok. 5 minut.Przygotować
sos beszamelowy: Z
masła i
mąki przygotować zasmażkę, stopniowo dodać zimne
mleko i mieszając zagotować, doprawić, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.Żaroodporne naczynie wysmarować
masłem, ułożyć *warstwę
makaronu, warstwę
szpinaku, warstwę
łososia bez skóry, warstwę
sosu beszamelowego, posypać
serem*, powtarzać czynności ** do zużycia składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec 30 minut.