ßßß Cookit - przepis na C - Bunt na pokładzie i szpinakowa inspiracja

C - Bunt na pokładzie i szpinakowa inspiracja

nazwa

Wykonanie

Nastąpił bunt na pokładzie. Moje najmłodsze, domowe żarłoki podjęły kolejną, tym razem udaną, próbę przeforsowania pomysłu na bardzo, bardzo niezdrową, wysoce kaloryczną i w najmniejszym stopniu nieskomplikowaną obiado-kolację. Po wielu pertraktacjach - uległam, choć byłam niepocieszona również z powodu braku perspektyw na w miarę interesujący, kulinarny wpis... bo przecież któż z Was nie robił frytek...;)
Pene ze szpinakiem
Składniki:
400 g makaronu pene
450 g szpinaku
jogurt naturalny duży
3 -4 ząbki czosnku
około 50 g sera mozarella
sól i pieprz do smaku
1-2łyżki soku z cytryny
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
Makaron ugotować w wersji al dente. Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać pokrojony drobno czosnek, delikatnie zrumienić, dodać szpinak (miałam mrożony), podgrzać i dusić około 5 minut. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Zdjąć z ognia, wymieszać z jogurtem, dodać makaron, całość wymieszać doprawiając pieprzem, przed podaniem posypać mozarellą.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/03/c-bunt-na-pokadzie-i-szpinakowa.html