Wykonanie
Zielony
makaron, zielony
szpinak, zielone
brokuły, zielony
seler, zielona
zielenina i tylko
kurczak nie był (jeszcze) zielony. Taki szybki i smaczny obiad przygotowałam. Nawet słonko się pięknie uśmiechnęło kiedy robiłam zdjęcie tych smakowitości a Żarłoczek marudził tylko troszeczkę :DZobacz też przepis na
Makaron z pesto pokrzywowym .
czas przygotowania : ok. 15-20 minutskładniki na 3-4 porcje :4-5 garści średnio grubego
makaronu - u mnie włoski w kształcie listków, ze
szpinakiem2 pojedyncze
filety z piersi kurczaka2 łyżki
oleju rzepakowego1-2 duże garść liści młodego
szpinakukawałek
pora - ok. 10 cmok. 1/4
brokułów2
łodygi selera naciowego1/3 szkl. słodkiej
śmietanki4-5 łyżek
sera typu
parmezan, drobno startego3-4 łyżki posiekanej
zieleniny (
koperek,
natka pietruszki, listki
selera naciowego)do smaku -
sól ,
pieprz czarny mielonyosolony wrzątek do gotowania
makaronusposób przygotowania : zagotowałam
wodę w garnku, osoliłam i wrzuciłam
makaron. Wedle zaleceń producenta miał się gotować ok. 12-15 minut więc spokojnie zrobię resztę.
Kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam w nieduże kawałki - może być kostka albo paski. Umyłam warzywa. Liście
szpinaku pokroiłam w grube paski,
pora w pół krążki,
selera w skośne plastry a
brokuła podzieliłam na małe różyczki.W rondlu rozgrzałam mocno
olej. Wrzuciłam
mięso i smażyłam je kilka chwil aż się zrumieniło. Zmniejszyłam ogień pod naczyniem i dorzuciłam przygotowane warzywa. Smażyłam kilka minut aż zmiękły, ale
brokuły i
seler powinny pozostać jędrne. Dodałam
śmietankę i 2 łyżki
sera, doprawiłam niewielką ilością
soli i większą
pieprzu.Odcedziłam ugotowany
makaron zachowując nieco
wody z gotowania. Kluski dodałam do rondla z
mięsem i warzywami. Wymieszałam żeby obtoczył się w sosie i chwilkę razem poddusiłam. Gdyby tego sosu było za mało to można dolać kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu.Podałam zaraz po przygotowaniu posypując każdą porcję
serem i posiekaną
zieleniną.