Wykonanie
Dziś podobno ostatni dzień wakacji. Z tej okazji mam dziś dla Was przepis na
makaron z czarnogórskim
serem, takie sentymentalne danie z wakacyjnym elementem. Tak, tęsknię za czarnogórskim słońcem!porcja dla dwóch osób
paczka
makaronu świderki (u mnie Międzybrodzki klik )duża
pierś kurczaka200g świeżych liści
szpinaku200ml
śmietany 30%jajko50g czarnogórskiego njeguškiego sira (można zastąpić
parmezanem)
pieprz czarnysól himalajska
oliwa z oliwekPierś kurczaka umyj i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej
oliwę, następnie dodaj
pierś kurczaka i
szpinak, przypraw
czarnym pieprzem i smaż ok. 8minut.W międzyczasie w dużej ilości osolonej
wody, ugotuj
makaron, tak aby był al dente. Po ugotowaniu NIE przelewaj
makaronu zimną
wodą.W osobnym naczyniu rozmieszaj
jajko z
śmietaną i
startym serem. Gdy
kurczak będzie już gotowy, zmniejsz ogień, dodaj sos
śmietanowy, cały czas energicznie mieszając. Na koniec do sosu dodaj
makaron, całość dokładnie wymieszaj. Przypraw
solą i
pieprzem do smaku.Podawaj ciepłe.Smacznego. :)