Wykonanie
Share the post "
Jajka na
szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and
parmesan"Dziś dla odmiany przedstawiam propozycję na bardzo zdrowe i sycące śniadanie. Zapiekane w piekarniku
jajka na podsmażonym
szpinaku, ze
śmietanką i
parmezanem. Podane z grzankami tworzą idealny duet:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”.Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:4 łyżeczki
oliwy z oliwek (lub
oleju rzepakowego)200 g młodego
szpinaku (baby), ja
daję też normalny, wyrośnięty bez łodyżek
sól morska i zmielony
czarny pieprz8 jaj1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30 lub 36 %1/3 szklanki startego
parmezanutosty do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Natłuść cztery ramekiny o średnicy ok. 9 cm i połóż je na blaszce do pieczenia.W rondelku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzej
oliwę lub
olej, następnie włóż
szpinak i dopraw go
solą i
pieprzem. Smaż, tylko do momentu delikatnego zwiędnięcia. Odsącz
szpinak w durszlaku i tak szybko, jak to będzie możliwe, odciśnij rękami nadmiar płynu.Wyłóż
szpinak do ramekinów, wbij do każdego po 2
jajka.Wlej po 1/4
śmietanki i posyp 1/4
parmezanu.Piecz przez 15 min lub do momentu, aż
jajka będą ścięte a całość napęcznieje. Dopraw i podawaj natychmiast z grzankami.Smacznego!
English versionBaked eggs with spinach and
parmesan(4 servings)Ingredients:4 teaspoons
olive oil (or canola oil)200 g baby spinach leavessea sat and ground black pepper8 eggs1/3 cup cream1/3 cup coarsley grated
parmesan cheeseto
serve toastPreparation:Preheat the oven to 200 oC. Lightly grease four 9 cm ramekins and place on baking
tray.Heat a saucepan or frying pan over a medium heat. Add the oil to the pan, then add the spinach and season with salt and pepper. Cook until the leaves are just softened. Drain the spinach in a colander and, as soon as it’s cool enough to handle, squeeze out the excess liquid.Spoon the spinach into the ramekins and beak 2 eggs into each ramekin on top of the spinach.
Pour 1/4 of the cream over wach serving of the eggs and sprinkle with 1/4 of the
parmesan.Bake for 15 minutes, or until the eggs are set and puffed up. Season and
serve immediately with toast.Enjoy!
Share the post "
Jajka na
szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and
parmesan"