ßßß Cookit - przepis na Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan"
Dziś dla odmiany przedstawiam propozycję na bardzo zdrowe i sycące śniadanie. Zapiekane w piekarniku jajka na podsmażonym szpinaku, ze śmietanką i parmezanem. Podane z grzankami tworzą idealny duet:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”.Polecam!
Scroll down for English
(4 porcje)
Składniki:
4 łyżeczki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
200 g młodego szpinaku (baby), ja daję też normalny, wyrośnięty bez łodyżek
sól morska i zmielony czarny pieprz
8 jaj
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 %
1/3 szklanki startego parmezanu
tosty do podania
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Natłuść cztery ramekiny o średnicy ok. 9 cm i połóż je na blaszce do pieczenia.
W rondelku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę lub olej, następnie włóż szpinak i dopraw go solą i pieprzem. Smaż, tylko do momentu delikatnego zwiędnięcia. Odsącz szpinak w durszlaku i tak szybko, jak to będzie możliwe, odciśnij rękami nadmiar płynu.
Wyłóż szpinak do ramekinów, wbij do każdego po 2 jajka.Wlej po 1/4 śmietanki i posyp 1/4 parmezanu.
Piecz przez 15 min lub do momentu, aż jajka będą ścięte a całość napęcznieje. Dopraw i podawaj natychmiast z grzankami.
Smacznego!
English version
Baked eggs with spinach and parmesan
(4 servings)
Ingredients:
4 teaspoons olive oil (or canola oil)
200 g baby spinach leaves
sea sat and ground black pepper
8 eggs
1/3 cup cream
1/3 cup coarsley grated parmesan cheese
to serve toast
Preparation:
Preheat the oven to 200 oC. Lightly grease four 9 cm ramekins and place on baking tray.
Heat a saucepan or frying pan over a medium heat. Add the oil to the pan, then add the spinach and season with salt and pepper. Cook until the leaves are just softened. Drain the spinach in a colander and, as soon as it’s cool enough to handle, squeeze out the excess liquid.
Spoon the spinach into the ramekins and beak 2 eggs into each ramekin on top of the spinach.
Pour 1/4 of the cream over wach serving of the eggs and sprinkle with 1/4 of the parmesan.
Bake for 15 minutes, or until the eggs are set and puffed up. Season and serve immediately with toast.
Enjoy!
Share the post "Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan"
Źródło:http://karmelowy.pl/jajka-na-szpinaku-zapiekane-z-parmezanembaked-eggs-with-spinach-and-parmesan