Wykonanie
Składniki6 porcji1 kg
ziemniaków (jesiennych - niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej)1 łyżka
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu100 g
mąki pszennej1 roztrzepane
jajkoPrzygotowanieZagotować osoloną
wodę w dużym garnku.
Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z
wodą i gotować przez około 35 - 45 minut, do czasu aż będą miękkie.
Ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do
ziemniaków lub zmielić w maszynce do
mięsa.Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać
sól,
pieprz, przesiać
mąkę, zrobić dołek i wlać w niego
jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając . Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną
mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi.Gotować partiami w dużej ilości osolonej
wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem lub pesto oraz w przykładowych propozycjach znajdujących się poniżej.WskazówkiPrzykładowe propozycje podania:Gnocchi bardzo smaczne są odsmażane, np. kolejnego dnia. Odsmażam je na mieszance
oliwy z oliwek i
masła. W prostych kompozycjach podaję przykładowo z:
oliwą, tartym
parmezanem,
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
masłem szałwiowym, czyli
szałwią smażoną na średnim ogniu, przez około 4 minuty, na mieszance
oliwy i
masła (z przewagą
masła), z dodatkiem
soli morskiej i świeżo zmielonego
czarnego pieprzu. z intensywnym
sosem pomidorowym z
bazylią (na patelni z grubym dnem, na 1 - 2 łyżkach
oliwy z oliwek, na malutkim ogniu duszę drobniutko posiekaną
czerwoną cebulę przez 15 minut, nie rumienię. Dodaję drobno posiekany mały ząbek
czosnku i duszę przez kolejne 5 minut. Dodaję
pomidory z puszki wraz z
sosem pomidorowym, doprawiam
solą i
pieprzem, gotuję na małym ogniu przez 50 minut, aż sos zgęstnieje a
cebulka całkowicie się rozgotuje. Na koniec dodaję liście z połowy pęczka
bazylii.