Wykonanie
Niedawno stałam się szczęśliwa posiadaczką formy do ravioli . Teraz pierożki robię w expresowym tempie i z różnymi farszami . Jednak moje ulubione to te ze
szpinakiem i
serem .
Farsz:1 opakowanie świeżych liści
szpinaku / LIDL/
Ser Mascarpone1 opakowanie tartego
sera typu
parmezan2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól do smaku ,
czarny pieprzNa
maśle podsmażamy
szpinak z
czosnkiem , kiedy zmięknie odsączamy i dodajemy
parmezan i
mascarpone . Pierożki nadziewamy zimnym farszem .
Ciasto podstawowe wg włoskiej receptury :3
jajka3 filiżanki
mąki2 łyżki
oliwy1/4 filiżanki letniej
wody / ale
wody dolewamy z umiarem , by zbytnio nie rozrzedzić ciasta /Składniki mieszamy i formujemy kulkę . Dzielimy ja na 2 części i rozwałkowujemy cienko na ok 3 mm na posypanej
maka stolnicy .
Formę do ravioli posypujemy
mąką i układamy na nim płat ciasta . Napełniamy farszem i przykrywamy drugim płatem . Najpierw dociskamy ręką , następnie wałkujemy wzdłuż formy wycinając pierożki .Odwracamy formę i wysypujemy pierożki na blat .Wrzucamy na osoloną gotującą
wodę i gotujemy ok 3 min .
Podajemy z
masłem z dodatkiem
szałwii lub z sosem
serowo-
śmietanowym z
boczkiem .