Wykonanie
Te kluseczki są bardzo popularne we Włoszech i nazywają się gnocchetti.Do przygotowania ich potrzebna jest specjalna tarka,ale ponieważ takowej nie posiadam, kluski są kładzione.Świetnie smakują z dodatkiem
masła i
parmezanu.Ja wzbogaciłam je jeszcze o
szynkę i
czosnek.Polecam na szybki i pożywny obiad :)
Składniki:25 dag
mąki25 dag rozdrobnionego, mielonego
szpinaku2 duże
jajka1 łyżeczka
solisos2-3 łyżki
masłakilka plastrów
chudej szynki2 ząbki
czosnkutarty
parmezanSposób wykonania:
Szpinak,
sól i
jajka wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę. Ciasto powinno
mieć konsystencję lekko ciągnącą. Jeśli będzie za twarde, dolać trochę
wody.Partiami gotować kluski kładzione. Nabierać ok. 1/4 łyżki ciasta i kłaść je na gotującą
wodę (łyżkę również wkładać do
wody). Gotować chwilę po wypłynięciu kluseczków na powierzchnię
wody. Odcedzić.
Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę
szynkę. Podsmażyć do zezłocenia. Pół minuty przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek.Kluseczki wrzucić na patelnię do sosu. Wszystko razem wymieszać. Posypać tartym
parmezanem. Natychmiast podawać.Smacznego :)Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" Marty Grycan.