ßßß Cookit - przepis na Kluseczki szpinakowe

Kluseczki szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Te kluseczki są bardzo popularne we Włoszech i nazywają się gnocchetti.
Do przygotowania ich potrzebna jest specjalna tarka,
ale ponieważ takowej nie posiadam, kluski są kładzione.
Świetnie smakują z dodatkiem masła i parmezanu.
Ja wzbogaciłam je jeszcze o szynkę i czosnek.
Polecam na szybki i pożywny obiad :)
Składniki:
25 dag mąki
25 dag rozdrobnionego, mielonego szpinaku
2 duże jajka
1 łyżeczka soli
sos
2-3 łyżki masła
kilka plastrów chudej szynki
2 ząbki czosnku
tarty parmezan
Sposób wykonania:
Szpinak, sól i jajka wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję lekko ciągnącą. Jeśli będzie za twarde, dolać trochę wody.
Partiami gotować kluski kładzione. Nabierać ok. 1/4 łyżki ciasta i kłaść je na gotującą wodę (łyżkę również wkładać do wody). Gotować chwilę po wypłynięciu kluseczków na powierzchnię wody. Odcedzić.
Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażyć do zezłocenia. Pół minuty przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.
Kluseczki wrzucić na patelnię do sosu. Wszystko razem wymieszać. Posypać tartym parmezanem. Natychmiast podawać.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" Marty Grycan.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/03/Kluseczki-szpinakowe.html