Wykonanie
Hawajski sos o orientalnym smaku nadaje klopsikom nowego charakteru - jago słodko- wytrawna nuta znakomicie podkreśla smak
mięsa. Pomysł na sos od CookingInStilettos .
500 g
mielonego mięsa wieprzowo wołowego3 namoczone w wodzie kromki
chleba - najlepiej ciemnego, lub 1,5
bułki kajzerki2 małe
jajka1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku (nie
soli czosnkowej)
sól - do smaku,
mięso powinno
mieć wyrazisty smak
mąka pszenna do obtoczeniaolej/oliwa do smażeniasos:1 słoik
dżemu ananasowego (ok. 280g)3 łyżki
sosu Hoisin3 łyżki jasnego
sosu sojowego1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę1 kawałek
imbiru wielkości
wiśni - obrany, drobno posiekany1/2 łyżeczki sosu
chili1. Przygotowujemy klopsiki:
mięso mielone mieszamy z
jajkiem, odciśniętych
chlebem (
bułką) i
przyprawami. Doprawiamy do smaku
solą - masa powinna być wyrazista. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki
bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w
mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.2. W rondlu mieszamy składniki sosu. Gotujemy, by
dżem się rozpuścił. Doprawiamy sos ew. do smaku solą/pieprzem. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie, podgrzewamy razem kilka chwil.Podajemy z
ryżem lub
pieczywem.