Wykonanie
Jeśli macie ochotę na tradycyjne gołąbki, czyli roladki z
kapusty z
mięsem, polecam Wam ten przepis (klik). Jeżeli natomiast preferujecie
drogę na skróty, dzisiejszy przepis jest dla Was. Jego zaletą jest przede wszystkim czas - przygotowanie potrawy jest zdecydowanie szybsze i mniej pracochłonne. Siekana
kapusta gotuje się przy tym o wiele szybciej. Dodatkowo, nie musimy
mieć całej, nienaruszonej główki
kapusty, by przygotować to danie, wystarczy połówka, ćwiartka - ile macie. Co najlepsze, smak jest taki sam, jak przy tradycyjnej wersji.
500 g
mielonego mięsa wieprzowo wołowego2 namoczone w wodzie kromki
chleba - najlepiej ciemnego, lub 1
bułka kajzerka2 małe
jajka1 łyżeczka mielonego
kminku1/2 łyżeczki mielonej
kolendrysól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku,
mięso powinno
mieć wyrazisty smak
mąka pszenna do obtoczeniaew. gotowany
ryż (ja nie dodaję, bo nie przepadam za jego dodatkiem. Naturalnie, zwiększy on ilość masy
mięsnej)1/2 kg dowolnej
kapusty: białej, włoskiej lub czerwonejsos:1
cebula - obrana, drobno posiekana, zrumieniona na niewielkiej ilości
oleju1 puszka
pomidorów w kawałkach1 łodyga
selera naciowego4 ząbki
czosnku2 szklanki
bulionu warzywnego1-2 łyżki
cukru1/2 szklanki
rodzynek1 łyżeczka ziaren
kminku2
listek laurowy2 ziarna
ziela angielskiegoświeżo mielony
czarny pieprz i ew.
sól - do smakuszczypta
sody kuchennej (
sody oczyszczonej)1/2 szklanki
wody + 1 łyżka
mąki pszennej1.
Kapustę przekroić na pół, wykroić głąb. Pokroić na plastry, a następnie - w kostkę.W rondlu podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju posiekaną
cebulę. W międzyczasie ucieramy w malakserze na gładki przecier
pomidory wraz z zalewą, z
łodygą selera i
czosnkiem. Wlewamy do rondla ze zrumienioną
cebulą, dodając następnie
wodę,
rodzynki i wszystkie
przyprawy. Jeśli
pomidory są kwaśne, dodajemy szczyptę
sody oczyszczonej i mieszamy. Zneutralizuje ona zbytnią kwasowość
pomidorów. Sos doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Do gotującego się sosu dodajemy siekaną
kapustę. gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż
kapusta będzie miękka, ok. 20-30 minut (
czerwona kapusta gotuje się dłużej, niż biała i włoska).2. w międzyczasie przygotowujemy klopsiki:
mięso mielone mieszamy z
jajkiem, odciśniętych
chlebem (
bułką) i
przyprawami. Jeśli chcemy do masy dodać gotowany
ryż - dodajemy go teraz. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem - masa powinna być wyrazista. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki
bułki tartej. z masy formujemy klopsiki wielkości
mandarynek, które obtaczamy w
mące.3. Gdy
kapusta będzie już miękka dodajemy do niej
wodę wymieszana z
mąką, by sos się zagęścił. klopsiki wkładamy do sosu (by były zanurzone), po czym gotujemy jeszcze pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5 minut.Pozdajemy z puree ziemniaczanym lub świeżym
pieczywem.Tutaj wersja potrawy z sosem w stylu lat 1980' (klik).