ßßß Cookit - przepis na Klopsiki a la go��bki

Klopsiki a la go��bki

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na tradycyjne gołąbki, czyli roladki z kapusty z mięsem, polecam Wam ten przepis (klik). Jeżeli natomiast preferujecie drogę na skróty, dzisiejszy przepis jest dla Was. Jego zaletą jest przede wszystkim czas - przygotowanie potrawy jest zdecydowanie szybsze i mniej pracochłonne. Siekana kapusta gotuje się przy tym o wiele szybciej. Dodatkowo, nie musimy mieć całej, nienaruszonej główki kapusty, by przygotować to danie, wystarczy połówka, ćwiartka - ile macie. Co najlepsze, smak jest taki sam, jak przy tradycyjnej wersji.
500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego
2 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego, lub 1 bułka kajzerka
2 małe jajka
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak
mąka pszenna do obtoczenia
ew. gotowany ryż (ja nie dodaję, bo nie przepadam za jego dodatkiem. Naturalnie, zwiększy on ilość masy mięsnej)
1/2 kg dowolnej kapusty: białej, włoskiej lub czerwonej
sos:
1 cebula - obrana, drobno posiekana, zrumieniona na niewielkiej ilości oleju
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 łodyga selera naciowego
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
1-2 łyżki cukru
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka ziaren kminku
2 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
świeżo mielony czarny pieprz i ew. sól - do smaku
szczypta sody kuchennej (sody oczyszczonej)
1/2 szklanki wody + 1 łyżka mąki pszennej
1. Kapustę przekroić na pół, wykroić głąb. Pokroić na plastry, a następnie - w kostkę.
W rondlu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę. W międzyczasie ucieramy w malakserze na gładki przecier pomidory wraz z zalewą, z łodygą selera i czosnkiem. Wlewamy do rondla ze zrumienioną cebulą, dodając następnie wodę, rodzynki i wszystkie przyprawy. Jeśli pomidory są kwaśne, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i mieszamy. Zneutralizuje ona zbytnią kwasowość pomidorów. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodajemy siekaną kapustę. gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, ok. 20-30 minut (czerwona kapusta gotuje się dłużej, niż biała i włoska).
2. w międzyczasie przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętych chlebem (bułką) i przyprawami. Jeśli chcemy do masy dodać gotowany ryż - dodajemy go teraz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. z masy formujemy klopsiki wielkości mandarynek, które obtaczamy w mące.
3. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy do niej wodę wymieszana z mąką, by sos się zagęścił. klopsiki wkładamy do sosu (by były zanurzone), po czym gotujemy jeszcze pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5 minut.
Pozdajemy z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.
Tutaj wersja potrawy z sosem w stylu lat 1980' (klik).
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/09/Klopsiki-a-la-golabki.html